20 фебруар 2012

Barselona velikim preokretom do pobjede!

Ljubitelji fudbala mogli su uživati u sjajnom susretu na Camp Nou stadionu, gdje je Barca demonstrirala silu nad nemoćnom Valencijom. Nogometaši Valencije su na početku susreta djelovali opasno i prvi došli do vodstva. Igrao se deveti minut kada je Sofiane Feghouli centrirao, a grešku Gerarda Piquea i Victora Valdesa iskoristio Pablo Piatti. Nakon toga potpuni preokret i čista dominacija Barcelone do kraja poluvremena.

Pedro je u 12. minuti izlomio Miguela Garciu, šutirao, ali pravo u Diega Alvesa. Deset minuta kasnije uslijedilo je poravnanje. Pedro je centrirao, Miguel ne uspijeva izbiti loptu, a grešku Portugalca koristi Lionel Messi i gotovo iz mrtvog ugla pogađa za 1:1.

Messi je večeras postao najmlađi igrač Barcelone koji je sakupio 200 nastupa. Čarobnjak iz Rosarija srušio je rekord koji je do večeras držao Xavi Hernandez.

Miguel se prilikom intervencije kod Argentinčevog gola povrijedio, te ga je zamijenio Ricardo Costa. Pet minuta kasnije bilo je 2:1. Strijelac ponovo Messi, opet nakon greške u odbrani Šišmiša. Zaboravili su defanzivci ekipe sa Mestalle na omalenog Argentinca, koji je to nakon centaršuta Erica Abidala i iskoristio. Samo minutu kasnije Fabregas sjajno upošljava Alexisa Sancheza, ali Čileanac šutira pravo u Diega Alvesa.

Nedugo zatim, ponovo se ističe brazilski golman. Fabregas je izašao oči u oči sa Diegom, ali potonji ponovo sjajan. U 40. minuti ponovo sjajni Fabregas u šansi. Reagovao je atraktivno nakon jednog centaršuta, no lopta odsjeda na prečki. Na predah se otišlo minimalnom prednošću Barce.

Drugi dio susreta donio je sličnu igru. Barcelona je prijetila i držala konstantno loptu u svojim nogama, a nogometaši Valencije gotovo da nisu mogli preći centar. Prijetili su domaći preko Fabregasa, Sancheza, Busquetsa, ali opet je presudio nevjerovatni Messi. Rezervista Tello lijepo je prošao po lijevoj strani, šutirao, no njegov šut Alves odbija do Messija, koji je bio priseban postigavši tako hat-trick.


Pet minuta prije kraja susreta Messi je došao i do svog četvrtog pogotka na ovoj utakmici, odnosno do 27. u ovoj sezoni. Lijepo je Busquets uposlio Argentinca, a ovaj prelijepim udarcem matira Alvesa za 4:1. U sudijskoj nadoknadi i peti pogodak Barce, a strijelac je bio rezervista Xavi.

Jedan od heroja susreta bio je golman Valencije Diego Alves, uprkos činjenici da je primio pet golova. Spašavao je brazilski golman sve i svašta, te se mora reći da je Valencia dobro prošla u ovom susretu. Barcelona se ovom pobjedom primakla madridskom Realu na 10 bodova, dok će Valencia ostati na trećem mjestu.

Нема коментара: